gerda verspuij

Iedereen heeft wel een plek waar je je helemaal op je gemak kan voelen. Voor de één is dat ergens buiten in de natuur of op een druk terras, voor de ander is dat een plekje binnenshuis. Dat laatste geldt voor Gerda Verspuij: haar favoriete plekje is aan de eettafel achterin haar huis in Vlijmen, waar ze woont met haar man Frits.

 

“Dit is voor mij een heel speciale plek”, vertelt Gerda. “Hier kom ik tot mezelf.” Ze staat iedere morgen om zeven uur op om dan tot half negen in haar eentje plaats te nemen aan de kop van de tafel. Met het ochtendlicht dat door de boom in de tuin op die plaats binnenvalt, wat klassieke muziek op de achtergrond – “maar Adele vind ik ook goed hoor!” – en een vers kopje koffie laat Gerda haar gedachten dan de vrije loop. Een soort van meditatie waarbij niemand haar stoort. “Ik sta bijvoorbeeld stil bij de mensen die me ontvallen zijn en herbeleef momenten die ik met hen heb meegemaakt. Alles kan dan de revue passeren. Niet alleen mooie herinneringen maar ook verdrietige. De bijbehorende emoties beleef ik dan opnieuw”, legt ze uit. “Dat kan soms best heftig zijn, maar gelukkig heb ik geleerd om daar niet in te blijven hangen”. Vaak denkt Gerda aan haar vader: “Hij was een mooie man. Hij was niet rijk, maar heeft me rijk gemaakt met mooie waarden als verdraagzaamheid en vriendelijkheid”.


Gerda Verspuij in haar tuin

Natuurlijk is het niet alleen verdriet die de gedachte van Gerda passeert. “Ik zit hier ook wel eens te bulderen van lachen. Dan bedenk ik iets geks, iets wat ik ga doen en zie dat dan al helemaal gebeuren”, lacht ze, terwijl nieuwe ideeën al omhoog lijken te borrelen. Of ze denkt na over ‘het waarom’. Het antwoord dat ze dan krijgt, is de stilte. Dat ze zich zo kan voelen op haar favoriete plek heeft ook te maken met de goede sfeer in de woning. “Een fijn huis is een stevig fundament voor een goed leven”, vertelt ze. “We zijn hier veertig jaar geleden komen wonen en hebben ons plekje, als import, moeten veroveren hier in het dorp. Door daar zelf actief aan mee te werken is dat ook gelukt. Ik heb voor verschillende instanties actief vrijwilligerswerk gedaan, waardoor ik een grote vrienden- en kennissenkring heb opgebouwd.” Ze prijst daar zichzelf gelukkig mee en vindt dat geluk iets is wat je zelf kunt beïnvloeden. Het betekent ook dat er regelmatig visite over de vloer komt bij familie Verspuij, die dan plaats mag nemen aan Gerda’s tafel. “Daarom is deze plek zo bijzonder voor mij is: hier kom iedereen die ik liefheb.”


© 2011 Frank van der Heijden | Foto Ad van Kessel

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

HalloHeusden wordt gehost bij De Hostingleverancier